Glenn Doman-methode bij verlammingen

Kinderen die tijdens de baring een bloeding in de hersenen krijgen, hebben een slechte prognose en als ze overleven, zijn er vaak verlammingen en ontwikkelingsstoornissen. Het gaat dus om een soort beroerte in de babyhersenen. In het algemeen is de visie dat er niet zo veel te doen valt, omdat het hersenweefsel dat kapot is niet gerepareerd kan worden. Er zijn echter enkele bewegingstherapieën die proberen de zenuwontwikkeling in de hersenen te optimaliseren, om zo mogelijkheden voor een spastisch en cerebraal beschadigd kind te realiseren. De Glenn Doman-methode is daar een van. Glenn Doman was een fysiotherapeut die ongeveer een halveeeuw geleden, samen met een psycholoog, Carl Delacato, een nieuwe methode ontwikkelde voor het hersenbeschadiging kind.

In 1960 publiceerden zij daarover in een Amerikaans medisch tijdschrift. Eerder had Doman ook al iets daarover geschreven in een fysiotherapeutisch tijdschrift. Helaas hebben ze na 1960 in de wetenschappelijke literatuur niets meer van zich laten horen, en de methode is dan ook zeer onbekend. De benadering heeft gelijkenissen met de in ons land beter bekende Bobath-methode.

Centraal bij de methode Doman staat het idee dat de hersenen plastisch zijn, en zelfs bij ernstige beschadigingen door een gericht oefenprogramma meer capaciteit en herstelcapaciteit hebben dan we denken. Dat wordt principe wordt neuroplasticiteit genoemd.

De methode Doman maakt deel uit van een veelomvattend programma van het instituut met de mooie naam: The Institutes for The Achievement of Human Potential.

Er zijn een aantal video´s op YouTube waarin Doman uitlegt wat de principes zijn van het ‘ Instituut voor het bereiken van het volle potentiaal van de mens’:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar