Glenn Doman – Nanny leert je lezen programma Tips en informatie voor de ouders

Houding en benadering

Leren is het mooiste en grootste avontuur van het leven. Leren is leven, de essentie van leven, maar ook het grootste en meest stimulerende spel van het leven.

Het kind zal leren het leukste in zijn leven vinden en dat zal altijd zo blijven zolang we het kind niet dwarszitten met ons beter weten en weerstand oproepen. Weerstand en tegenzin zijn het einde van leren. Leren betekent vrijheid, onmetelijke vrijheid en zo moet het blijven.

De belangrijkste regel is dat de ouders het leren lezen spel blij en gelukkig meespelen. Ouders mogen nooit vergeten dat leren het meest opwindende spel van het leven is, niet werken. Leren is een beloning; het is geen straf. Leren is plezier; het is niet een klus. Leren is een privilege, dat naadloos bij een kind past.

De ouder moet dit altijd onthouden en nooit iets doen wat de natuurlijke houding in het kind kan aantasten. Of ‘verbeteren’.

Enkele – Glenn Doman – tips die enorm zullen bijdragen aan deze leesmethode:

* Zeg nooit Nee (omdat het een uitgesproken afwijzing is)

* Test je kind nooit; geef altijd een keuze

* Speel dit spel alleen maar als beiden blij en in goede vorm zijn. Het plezier van leren lezen doe je alleen op plezierige momenten;  zo blijft het altijd leuk.

* Laat je kind elke dag 3 tot 6 keer enkele minuten kruipen en ‘elleboog-kruipen’ ter stimulering van de coördinatie en ontwikkeling van verbindingen tussen de hersencellen

 

De beste tijdsduur

Zorg ervoor dat de tijd die je er aan besteedt per keer heel kort is. In eerste instantie wordt het 3 tot 6x per dag gespeeld, maar elke sessie zal maar enkele seconden duren, want je laat een kaart (minder dan) een seconde lang zien.

Na de eerste Nanny ochtend, zijn de getoonde 5 woordkaarten de basis voor de eerste week:

De woordkaarten laat je per stuk maar 1 seconde zien

De eerste 5 woorden kosten dus maar 5 seconden tijd

Per dag laat je ze 3 tot 6 keer zien met een minimale tussentijd van 15 minuten.

 

Na de tweede Nanny ochtend, de tweede week, gaan we kaart nummer 1 vervangen voor een nieuwe (nummer 6) en worden deze woordkaarten dagelijks 3 tot 6 keer herhaald. In de tweede week wordt elke dag een kaart vervangen van de woordkaarten (nr 2. voor nummer 7 etc.).

 

Het is de bedoeling dat de ouders de activiteiten per dag noteren in het schriftje wat we meegeven. Als het kan, als je het leuk vindt, ook graag foto’s en/of filmpjes maken, zeker om de vooruitgang van je kindje te zien

 

Chafia Boharb en Henriette Spetter

Achterwerf 312

1357 DG Almere Haven

tel. 06 14445735

www.nannyleertjelezen.nl

info@nannyleertjelezen.nl

chaf29@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar