Onderzoek toont aan: ouders projecteren eigen mislukte ambities op hun kroost

Door: Tonie Mudde − 20/06/13, 07:03

© AFP. Ouders moedigen hun kind aan bij een babyrace in Litouwen

Wat Freud al zag in 1914 is nu voor het eerst experimenteel aangetoond: sommige ouders projecteren hun eigen mislukte ambities op hun kroost. Hoe meer een ouder zich vereenzelvigt met zijn kind, hoe sterker dit effect. Ouders die hun kinderen meer als individu beschouwen, maakt het minder uit welke doelen hun kinderen najagen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht dat woensdag is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS. Ouders met kinderen in de leeftijd van 8 tot 15 jaar vulden vragenlijsten in over de relatie met hun kind en schreven over niet gehaalde levensdoelen.

De ene helft richtte zich op hun eigen mislukte ambities, een controlegroep schreef over gemiste doelen van kennissen. De proefpersonen – voornamelijk moeders – noemden onder meer het beginnen van een eigen zaak, profsporter worden en het publiceren van een roman. Als ouders hadden nagedacht over hun eigen mislukte ambities én ze voelden zich één met hun kind, dan wilden ze sterker hun eigen onvervulde dromen najagen via hun kind.

Waardevolle bijdrage
Kim Su Yeong, opvoedings- expert aan de Universiteit van Texas in Austin, noemt de Utrechtse studie ‘een waardevolle bijdrage op het gebied van ouder-kindrelaties’. Yeong deed zelf onder meer onderzoek naar zogeheten ‘tijgermoeders’ die hun kroost op haast militaire wijze drillen om goed te presteren. Een opvoedingsstijl die averechts uitpakt, ontdekte Yeong. Vergeleken met andere opvoedingsstijlen halen de tijgerkinderen lagere cijfers en worden ze eerder depressief.

Ook wanneer ouders hun ambities op hun zonen en dochters projecteren, ontstaat het gevaar voor grote prestatiedruk. Maar volgens Yeong zijn er ook voorbeelden waarbij de onvervulde dromen van ouders positief uitpakken. ‘Als een kind oprecht geïnteresseerd is in dezelfde activiteiten als zijn vader of moeder, kunnen ze er allebei voldoening uit halen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar