The Institutes for The Achievement of Human Potential

Er zijn een aantal onderdelen van het behandelprogramma, o.a.

  • Patterning – manipulation of limbs and head in a rhythmic fashion
  • Crawling – forward bodily movement with the abdomen in contact with the floor
  • Creeping – forward bodily movement with the abdomen raised from the floor
  • Receptive stimulation – visual, tactile and auditory stimulation
  • Expressive activities – e.g. picking up objects
  • Masking – breathing into a rebreathing mask to increase the amount of carbon dioxide inhaled, which is believed to increase cerebral blood flow
  • Brachiation – swinging from a bar or vertical ladder
  • Gravity/Antigravity activities – rolling, somersaulting and hanging upside dow

Patterning bij de methode Dorman

De eerste daarvan, patterning is een bewerkelijke wijze van ritmisch en afwisselend bewegen van de ledematen van een verlamd kindje, om als het ware het kruip-beweeg patroon te activeren, net zoals de tweede handgreep, het ‘crawling’, kruipen.

Hieronder een video over hoe dat in zijn werk gaat:

 

Een zeer bewerkelijke techniek, dat moge aan de videobeelden duidelijk zijn!

Hieronder nog eens een voorbeeld, waarbij het lijkt alsof het kind ook een hersendrain heeft in verband met de  te hoge druk in de hersenen. Schrijver dezes denkt dat veel kinderen neurochirurgen deze methode niet zo graag zullen zien, omdat de externe hersendrain toch wel heel veel gemanipuleerd wordt.

 

http://www.iahp.org/Ove.13.0.html is de link naar de homepage van het instituut. De artikelen die op die website geplaatst zijn, zijn helaas geen van alle wetenschappelijk van aard, maar steeds getuigenissen van ouders van patiënten.

Binnen de wetenschappelijke literatuur bestaat ook expliciete kritiek:

Most studies of pattenring have been negatieve and its use cannot be recommended. 

Ook het volgende is daarbij van belang:

Professionals working with children with cerebral palsy and their families are frequently asked for an opinion about or even endorsement of these new and “promising” approaches to therapy. These can be very difficult to provide when the evidence is limited, peer-reviewed reports are scarce, and the primary source of information is the World Wide Web. 

 

Missie van de organisatie

Een onderdeel van het instituut richt zich op de behandeling van kinderen met een aangeboren verlamming, en er zou een verband bestaan met een ‘International Academy”:

The Institutes for the Achievement of Human Potential is a bona fide member of The International Academy for Child Brain Development (IACBD). This organization was founded in 1984 as a federally tax-exempt nonprofit corporation. Hun missie:

It is the mission of The Institutes to give parents the knowledge they need so that their brain-injured children may have that fighting chance.

Beoordeling

De methode Dorman bestaat al meer dan een halve eeuw, maar fatsoenlijk onderzoek naar de effectiviteit van de methode konden wij niet vinden. Er zijn op het internet zeer veel positieve verhalen van ouders te vinden, maar ook voor de meest exotische vormen van kankerbehandeling is dat zo. Gezien het feit dat de methode niet goedkoop is, en er geen duidelijkheid bestaat over de waarde van de methode, is terughoudendheid dus zinvol in deze.Ouders zijn zeer kwetsbaar als het om hun eigen kinderen gaat, en neigen ertoe zich aan elke strohalm vast te klampen. Wat betreft de methode Doman is het van belang te vermelden dat er zelfs kinderneurologen zijn, die deze methode, samen met alle andere alternatieve onbewezen methoden onethisch noemen. En oproepen om deze methode geheel te negeren, totdat de waarde duidelijk wordt. Vandaar een oranje-rood stoplicht.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar